Kakaové boby

Věděli jste, že …? V 15. století byly kakaové boby tak vzácné, že je Aztékové používali jako platidlo. Stejně jako dnes měla i tehdy každá věc svoji hodnotu. Například jeden králík stál 10 kakaových bobů, jedna krůta 40 kakaových bobů a jeden otrok 100 kakaových bobů! Věděli jste, že vědecký název kakaovníku je Theobroma cacao L.? …

Různé typy kakaovníků

Všeobecně rozlišujeme tři typy kakaovníků. Forastero (žlutý kakaový bob). Tento druh představuje kolem 70 % světové produkce. Roste skoro všude na světě, ale zejména v západní Africe. Kakao není moc aromatické, a není tudíž příliš používané k výrobě jemných čokolád. Kakao Criollo (červený kakaový bob). Criollo je odrůda kakaovníku z Belize a mohla by pocházet z prvních kakaovníků, které pěstovali Mayové …

Byla jednou jedna… čokoláda

Trocha historie… První kakaovníky vypěstovali Indiáni (Mayové a později Aztékové) kolem roku 2500 před naším letopočtem v Mexiku. Evropané potom vyvezli stromy a založili plantáže ve Venezuele, Ekvádoru a Brazílii. Konzumace kakaa v Evropě dále rostla, a tak byly v 19. století založeny plantáže i v Asii a v Africe, zejména na Pobřeží slonoviny, která je dodnes největším světovým vývozcem kakaa. Trocha …

Jak se stal únor symbolem lásky?

Měsíc únor je tradičně spojován především se sněhem a zimními radovánkami. Nese se však i ve znamení lásky. 14. únor, známý jako den Svatého Valentýna, se stal oslavou všech zamilovaných. Jak se ale tento den stal svátkem lásky? Pro odpověď se musíme vrátit až do třetího století našeho letopočtu. V té době vládl císař Claudius II. …

Valentýnské zvyky v Japonsku

V Japonsku se svátek svatého Valentýna slaví až od druhé poloviny 20. století a je rozdělen do dvou etap: 14. únor (Den svatého Valentýna) a 14. březen (Bílý den). 14. února darují ženy čokoládu mužům. Čokoládu rozdělují na dva druhy, giri-choco (v překladu zdvořilostní čokoláda) a honmei-choco (v překladu osudová čokoláda). Giri-choco je převážně čokoláda, …

Kosmetika s čokoládou

Od 17. do 19. století se čokoláda prodávala na pultech lékáren. A to nejen samotná díky svým léčivým účinkům, ale také jako přísada, která zlepšovala chuť různých směsí. Jsme přesvědčeni, že čokoláda má řadu pozitivních účinků na vaše zdraví, a proto v našem obchodě najdete širokou nabídku kosmetiky založené na využití čokolády. Některé z těchto …

Čokoláda s antioxidanty

Už jste slyšeli o naší nové čokoládové tyčince? Už jste slyšeli o naší zdravé čokoládové tyčince? Seznamte se s tyčinkou Oxanti z hořké čokolády, bohatou na antioxidanty. Vyrábí se z kakaových bobů, které pocházejí z Ekvádoru. Tyčinka má obsah kakaa 65 % a její složení bylo připraveno tak, aby vám poskytla doporučenou denní dávku antioxidantů. Jeden čtvereček denně o …

Pozitivní účinky čokolády

Už staří Aztékové považovali čokoládu za lék. Jakmile se pak čokoláda dostala do Evropy, začala se používat jako součást léčby a objevovala se v lékopisech. Připisovaly se jí terapeutické účinky a mnohdy také úžasné vlastnosti, které ne vždy opravdu měla. My vám přinášíme informace o složkách a vlastnostech čokolády, které jsou zaručeně vědecky podložené. Tady …

Muzeum voskových figurín by Grévin

Muzeum vosků Grévin Praha se po necelých dvou měsících opět otevřelo nečekaně. Má nové majitele a nový plán. Po strávení léta v jeho současné podobě se změní na nové muzeum zvané Chocotopia, které kombinuje čokoládu s existujícími voskovými figurkami a také se zaměřuje na české legendy. Lidé, kteří chtějí vidět muzeum vosků v jeho původní …