Trocha historie…

První kakaovníky vypěstovali Indiáni (Mayové a později Aztékové) kolem roku 2500 před naším letopočtem v Mexiku. Evropané potom vyvezli stromy a založili plantáže ve Venezuele, Ekvádoru a Brazílii. Konzumace kakaa v Evropě dále rostla, a tak byly v 19. století založeny plantáže i v Asii a v Africe, zejména na Pobřeží slonoviny, která je dodnes největším světovým vývozcem kakaa.

Trocha zeměpisu

Dnes se kakao pěstuje ve 45 zemích po celém světě. Všechny tyto země leží mezi obratníky Raka a Kozoroha, protože kakaovníky potřebují horké a vlhké podnebí. Kakaovníky jsou velmi citlivé na chlad a rostou pouze v nadmořské výšce od 0 do 800 metrů. Na druhou stranu nesnášejí přímé sluneční světlo, a tak potřebují stín velkých stromů. Kakaovník může ve volné přírodě dorůst až do výšky 10 metrů, ale šlechtěný kakaovník nepřesahuje 3 metry.

Jak roste kakao?

Kakao se získává z kakaových bobů, které rostou přímo na kmeni stromu. Boby mohou obsahovat 16 až 60 semen a sklízejí se dvakrát ročně. Syrové kakaové boby jsou velmi hořké, což je vlastně naše výhoda, protože nechutnají opicím :).